“Albanian HoReCa” në Bari, Jaka: Ne duhet të rrisim bashkëpunimin në sektorët strategjikë

"Albanian HoReCa" në Bari, Jaka: Ne duhet të rrisim bashkëpunimin në sektorët strategjikë

“Albanian HoReCa” në Bari, Jaka: Ne duhet të rrisim bashkëpunimin në sektorët strategjikë

Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Tiranë u bë pjesë së bashku me një delëgacion biznesi me rreth 20 sipërmarrës anëtar të saj që i përkasin sektorit Ho.RE.CA ne ditën së 3-të dhe të parafundit të Levante PROF, panairi më i rëndësishëm në Jug që përmirëson agro-ushqimin e vërtetë “made in Italy”,

Në datën 28 shtator 2021 u mbajt konferenca “Albanian HoReCa”, e fokusuar në mundësitë e biznesit në zonën e Ballkanit

Ky aktivitet u mundesua nga Konsullata e Përgjithshme e Shqipërisë në Bari, Bashkia Durrës, Dhoma Ekonomike Italo-Orientale e Barit dhe Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë së Tiranës, me pjesëmarrjen e Genta Mburimi, Konsullja e Përgjithshme e Konsullatës së Shqipërisë në Bari, Nikolin Jaka, kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Tiranës, Floreta Kërtusha, eksperte në sektorin e turizmit dhe projekte të BE -së, Bashkia Durrës, Klodian Muço, profesor i Ekonomisë, Universiteti Katolik “Zoja e Këshillit të Mirë” , Antonio Barile, president i Dhomës së Tregtisë të Italisë Lindore, Giuseppe Pastore, seksioni ekzekutiv. Ndërkombëtarizimi i Rajonit të Pulias; Fundim Gjepali, kuzhinier ndërkombëtar dhe sipërmarrës i suksesshëm në Itali dhe Shqipëri, dhe Fabiola Ismaili, juriste shqiptare e biznesit dhe CEO e FI Solutions S.R.L.S. – Balcando. Gazetari Rai Carlo Gentile moderoi punën.

“Aktualisht – tha Konsulli i Përgjithshëm i Konsullatës së Shqipërisë në Bari, Genta Mburimi – janë 4,120 kompani italiane ose italo -shqiptare që operojnë në Shqipëri në të gjithë sektorët e ekonomisë dhe në shumicën e rajoneve të vendit – rreth 67 % e kompanive italiane punojnë në rrethin e Tiranës, 16% në atë të Durrësit, 6.6% në rrethin e Vlorës. Sektorët në të cilët ata veprojnë janë të ndryshëm – në “shërbimet” për 37% të kompanive, tregtinë me shumicë dhe pakicë, riparimet e makinave dhe motoçikletave për 27%, dhe industrinë e konvertimit për 14% të kompanive. Në Shqipëri është e mundur të ndërtohet një biznes në vetëm një ditë falë portalit qeveritar shumëfunksional e-Albania i cili ju lejon të regjistroheni dhe të paguani taksat online”.

 

“Levante PROF – komentoi Nikolin Jaka, president i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Tiranës – është një panair i rëndësishëm që lehtëson marrëdhëniet bashkëpunuese midis kompanive italiane dhe të huaja. Me këtë rast ne sollëm një numër të konsiderueshëm sipermarrësish shqiptar në panair dhe me Dhomën e Tregtisë të Italo-Orientale nënshkruam një memorandum mirëkuptimi për bashkëpunim të ndërsjellë në ndërkombëtarizimin e kompanive tona. Ne tashmë jemi duke punuar në hartimin e një agjende të përbashkët të aktiviteteve që synojnë të rrisin interesin dhe atraktivitetin e sektorëve strategjikë si bujqësia, turizmi, transporti, prodhimi për të cilat sigurohen përfitime tatimore dhe, prandaj, janë më tërheqëse për sa i përket investimeve “.

 

“Ne kemi nënshkruar – deklaroi presidenti i Dhomës së Tregtisë të Italio-Orientale,  Antonio Barile – një memorandum mirëkuptimi me Dhomën e Tregtisë dhe Industrisë së Tiranës që do të na lejojë të bëjmë shumë aktivitete së bashku. Ne synojmë ndërkombëtarizimin dhe së bashku me Rajonin e Pulias do të organizojmë një sërë nismash për kompanitë italiane dhe shqiptare. Ne kemi produkte, lëndë të para, inteligjencë, njohuri të përhapura në vendet tona dhe ne mund t’i lidhim këto aftësi dhe t’u ofrojmë profesionistëve, studiuesve, sipërmarrësve një mundësi në nivel ndërkombëtar. Në Itali dhe në Evropë në përgjithësi, PBB -ja po rritet dhe eksportet – një shifër pozitive në një nivel ekonomik dhe produktiv – po rriten. Kompanitë e projektuara në tregun ndërkombëtar, nga ana tjetër, ranë me 8%. Mbi këto të dhëna ne duhet të punojmë si institucione në mënyrë që më shumë kompani të kontribuojnë në rritjen e mëtejshme të eksporteve”.

“Seksioni i ndërkombëtarizimit – shpjegoi menaxheri i seksionit. Ndërkombëtarizimi i Rajonit të Pulias, Giuseppe Pastore – merret me lehtësimin e kontaktit të NVM -ve Pulieze me homologët e mundshëm të biznesit në të gjithë botën, duke identifikuar, në veçanti, sektorët strategjikisht interesantë dhe vendet e fokusit – Shqipëria dhe bregdeti lindor i Adriatikut përgjithmonë në ndërkombëtarizimin strategjik. program mes vendeve fqinje. Prandaj, ekziston një kanal i privilegjuar për kompanitë apuliane që duan të përdorin mjetet tona për ndërkombëtarizim. Ne kemi një që lejon kompanitë të kryejnë projekte nga një minimum prej 50 deri në një maksimum prej 800 mijë eurosh, veçanërisht me shpërblime për ata që hyjnë në tregjet vendore”.

 

Share this post