Jaka: Qeveritë të krijojnë mekanizmin e përkrahjes së produkteve tona

Jaka: Qeveritë të krijojnë mekanizmin e përkrahjes së produkteve tona

Jaka: Qeveritë të krijojnë mekanizmin e përkrahjes së produkteve tona

Me vepra konkrete duhet dhe mund të përkrahet, fuqizohet dhe thellohet bashkëpunimi ekonomik në mes të Kosovës dhe Shqipërisë u konstatua në Forumin e parë Ekonomik Kosovë-Shqipëri, i cili po mbahet në Prizren i organizuar nga Oda Ekonomike e Kosovës (OEK) dhe Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Tiranë.

Nikolin Jaka, kryetar i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Tiranë tha se ky aktivitet ka një rëndësi për të ofruar një të ardhme për zhvillimin ekonomik të të dyja vendeve.

“Sot është një aktivitet jashtëzakonisht i rëndësishëm dhe kjo vuloset nga prezenca e madhe këtu. Sot jemi këtu për të ofruar një të ardhme tjetër dhe lëvizje tjetër për zhvillimin ekonomik të të dyja vendeve dhe këtë nuk do ta bëjmë me fjalë dhe deklarata të nacionalizmit, por me veprime”, tha Jaka. “Ne mblidhemi shpesh dhe diskutojmë për problemet dhe hallet që kemi, por qeveritë tona duhet të na krijojnë mekanizmin se si të suportohen produktet tona. Do të bëja një thirrje qeverive se nuk mjafton vetëm mbështetja, heqja e burokracive, por që tani duhet të mendojmë për një strategji afatgjate, në mënyrë që qeveritë tona të krenohen me sipërmarrësit tanë”, tha ai.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu, tha se pjesëmarrja e të gjithë aktorëve në këtë takim dëshmon për forcimin e urave të bashkëpunimit në mes dy shteteve dhe të një populli të ndarë.“E veçanta e krejt kësaj në këtë takim është se kemi një preminencë të aktoreve që janë të rëndësishëm për ekonominë e dy shteteve. Hapja e perspektive për bashkëpunim dhe avancim është hapja e rrugës për të hequr sfidat që kanë dy shtetet. Jeni të atakuar nga një konkurrencë agresive, i njollosin produktet e Kosovës dhe të Shqipërisë për të bllokuar bashkëpunimin ekonomik”, tha Gërxhaliu. Ministri i Financave, Avdullah Hoti, theksoi se dëgjoi me kujdes të dy fjalimet e kryetarëve të odave dhe e ka të qartë mesazhin që po japin përfaqësuesit e komunitetit të biznesit.“Unë kam gjetur një gjuhë shumë të mirë me homologët e mi në Shqipëri dhe shumë prej çështjeve janë zgjidhur dhe brenda dy ose tri viteve ne mund të flasim për unifikim të ekonomive tona. Për aq sa kam njohuri për bizneset ka shumë fusha ku janë komplementare. Jam maksimalisht nacionalist në promovimin ekonomik”, tha Hoti.“Jemi duke shikuar në çfarë mase marrëveshja e CEFTA-së është duke i mbrojtur bizneset, sepse shumë vende fqinje nuk po i respektojnë të drejtat që dalim nga kjo marrëveshje. Kemi bërë progres relativisht të mirë te njohja e certifikatave të ndryshme me Shqipërinë, ku janë mbi 20 që janë pranuar në mënyrë reciproke”, theksoi Hoti.

Share this post